Bryce National Park - (c) Driving USA, Michael Bo Christensen

Michael Bo Christensen, der er ekspert på USA og ejer af rejsebloggen DrivingUSA giver her gode råd om roadtrips i USA.

Det er velkendt, at en rejse til USA byder på mange muligheder og landet kaldes da også for “mulighedernes land”. Denne artikel skulle gerne give dig overblik og inspiration inden du tager på roadtrip til USA.

Nationalparkerne i USA

Nationalparkerne er er stor oplevelse, som du ikke må gå glip af. USA har 59 nationalparker og 2/3 del af disse ligger i den vest- sydvestlige del. Oven i dette har USA mere end 10.000 statsparker, flere hundrede nationale monumenter og flere indianerreservater.

Arches National Park - oplagt til et Roadtrip i USA

Nationalparkerne er meget forskellige, men hver for sig er de en stor oplevelse. Nationalparker er dog ikke bare områder der er flotte at se på. De er udnævnt af regeringen af en grund og for backpackeren kan det være godt at kende denne grund.

Tænder du f.eks ikke på kaktusser, skal du ikke besøge Saguaro nationalpark i Arizona. Grunden til, at den er en nationalpark, er netop på grund af Saguaro-kaktusserne. Der er 1.5 millioner af dem.

Nogle nationalparker er ikke værd at besøge, da de ligger for langt væk og nogle er ikke særligt nemme at komme rundt i. Black Mountains of The Gunnison nationalpark i Rocky Mountains, er da meget pæn, men 98% & af alle besøgende, har de samme 3 fotos med hjem.

Er du ikke til indianerruiner, så tag ikke til Mesa Verde nationalpark. Grunden til at den er en nationalpark, er netop disse ruiner, bygget af Pueblo indianere.

Mesa Verde National Park

Statsparkerne er ofte lige så smukke som nationalparkerne, men som regel er de mindre.

Vil du se 3 nationalparker/national monumenter, bør du købe et årskort til 80$, da et enkelt besøg koster mindst 30$. Prisen er pr. bil (5 personer). Vi er trods alt i bilernes land. Nogle parker er kør-se-kør, mens andre kræver, at du bevæger dig rundt til fods.

Statsparker koster som regel 5-10 $ pr. park, pr. bil.

Grand Canyon er naturligvis storslået, men mange jeg taler med har ofte helt andre parker i deres top 3. Parker som Bryce, Zion, Arches og Yellowstone gør stort indtryk. Jeg anbefaler, at du har søgt viden om nationalparkerne, inden du rejser. Find ud af hvad du gerne vil lave og se i parken og check planen med park-rangers i det visitorcenter, der ligger ved indgangen. Så er du i gode hænder.

Indianerreservaterne i USA

Reservaterne er som hovedregel åbne og gratis, men lokale indianere kan godt forlange penge alligevel. For eksempel adgang til Monument Valley cirka 20$ pr. bil.

Ah-shi-sle-pah

Reservaterne kan groft sagt opdeles i turistvenlige og ikke turistvenlige. Hopi, Havasupai og ikke mindst Navajo er reservater, der byder på store oplevelser. Alle har de store naturmæssige attraktioner, der er åbne for turister og de lokale indianerne kan ofte bookes som guider. Det er en stor oplevelse at være med en indianerguide, men det er ikke billigt. Vil du helt tæt på indianernes kultur, så oplev en Powwow, hvor der danses, trommes og afholdes konkurrencer. På min hjemmeside har jeg en samlet guide til de turistvenlige indianerreservater.

Chiricahua

Indianernes historie er på alle måder tragisk og selv i dag, er indianernes hverdag svær for mange. Skyhøj arbejdsløshed, misbrug, forarmelse og kort levealder er en realitet i mange reservater. Gør stop ved Wounded Knee i Pine Ridge reservatet, hvor flere hundrede Oglala Lakota (Sioux) blev dræbt ved en massakre i 1890, hvis du ved selvsyn have bekræftet indianernes livsvilkår. 85 % er arbejdsløse og alkoholisme er stærk udbredt.

Roadtrip-ruter i USA

Rigtig mange danskeres første roadtrip er den klassiske rundtur: Los Angeles – Grand Canyon NP – Bryce Canyon NP – Zion NP – Las Vegas – Yosemite NP – San Francisco – Highway One – Los Angeles. Rejseselskaberne sælger denne tur som varmt brød.

Med god grund, kan jeg tilføje, for ruten giver spændende storbyer, kendte nationalparker og det enorme Stillehav. Et rigtigt roadtrip.

Jeg har lagt en del ruteforslag på min hjemmeside. På ruterne finder du ikke kun de store og kendte seværdigheder, men også de små perler, som selv rejsebureauerne aldrig har hørt om.

Du vil opdage, at ruten til din næste flotte destination, ofte er lige så flot som destinationen. Disse ruter kaldes ofte for Scenic Byways. Highway 12 i Utah, mellem Bryce og Capitol Reef, er en af disse.

Scenic Byways

Sådan kommer du på low-budget roadtrip i USA

Uanset om du køber rejsen hos rejsebureauet, eller arrangerer det hele selv, kan prisen holdes på et fornuftigt niveau. Flybilletter til f.eks Los Angeles er som regel urimelig billige, billejen er lav og inkluderer i Los Angeles altid 2 chauffører. Er du rejsende på low-budget, vil jeg fremhæve, at mad, benzin og overnatning er til at betale. Standarden er til gengæld temmelig høj på et roadtrip i USA.

Blue Canyon

I supermarkeder som f.eks Walmart kan du købe de daglige fornødenheder. Jeg køber altid en køletaske og fylder bilen op med vand, frugt, frokost osv. og ofte køber jeg aftensmaden med hjem til hotellet. Selv de billigste hoteller som f.eks Motel 6 kæden har, med danske øjne, en høj standard. Hoteller med morgenmad er at foretrække, hvis du skal på farten. Billige hotellers morgenmad er ofte en skuffelse f.eks flerfarvet cornflakes, hvidt brød og søde vafler, som du selv skal lave. Du skal påregne at hoteller i storbyer og i nationalparkerne, er dyrere.

AirBnB er udbredt alle steder og et godt valg, især hvis I er flere rejsende.

Er du ikke på low-budget, er det amerikanske køkken en stor fornøjelse. Jeg spiser gerne morgenmad på kæden “Dennys”, eller finder en “mom & dad” restaurant, dvs. en lokal restaurant, hvor parkeringspladsen er fyldt med biler.

Mit bedste råd til en low-budget rejse er, at du rejser uden for sæsonen. Kan du rejse om foråret eller om efteråret, er der virkelig meget at spare. Hvis du gerne vil opleve kendte nationalparker som Yosemite og Yellowstone skal du være opmærksom på muligt vintervejr – vil du have fuldt udbytte, bør du vente til juni.

Udlejningsbilen til dit roadtrip i USA bør lejes 10 mdr før og kører du/I med en fast dagsplan, kan du/I spare en del ved at bestille hoteller 8 -10 dage inden afrejse.

Mit USA

I de sidste 40 år har jeg været inficeret af dette lands naturskatte og dets forunderlige historie. En ganske kort historie, kan jeg tilføje. Da min tipoldefar var ung, var indianerkrigene på deres højeste. Således er Amerikas historie dvs. steder, personer og begivenheder nærværende, uanset hvor du færdes.

Michael Bo Christensen i Petrified Forest National Park

Jeg kommer gerne i nationalparkerne og færdes hjemmevant i reservaterne. Som rejseblogger er jeg rejsende i, at formidle det jeg ser. Jeg har således beskrevet over 120 nationalparker, reservater, naturområder, storbyer, seværdigheder, ruter og alt det andet der hører til et roadtrip i USA.

Jeg kommer gerne steder der ikke er så kendte. Steder hvor der næsten ingen kommer, men som ligner en million. Steder som f.eks Ah-shi-sle-pah, Bisti Badlands, Blue Canyon, Chiricahua, Kacha-Katuwe Tent Rocks og Fantasy Canyons. Jeg kører gerne en hel dag på grusvej for at opleve Burr Trail eller det gamle diligencespor i Apache Trail. Favoritstaterne er Utah, Wyoming, Arizona og South Dakota, i nævnte rækkefølge. De bedste indianerreservater er Hopi, Havasupai og Navajo.

Jeg har lavet guides til flere storbyer bla. San Francisco, LA, New York, Chicago, Santa Fe og Washington.

Hvis du vil rejse rundt i USA så tag min oversigt (se link) med i din planlægning. Her er der megen inspiration at hente. Kontakt mig, hvis du har spørgsmål om roadtrip i USA. Det er gratis.

Link med USA kort.

Alle billeder i artiklen er (c) DrivingUSA, Michael Bo Christensen

Rainbow Mountains

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account