Med fjernøsten som daglig arbejdsplads, har både Michel og jeg en stor fascination af østen og er altid på udkig efter nye og spændende destinationer. Vi havde begge været i Japan tidligere, Michel for 10 år siden og jeg for ca. 3 år siden, men fælles for os begge var, at disse oplevelser stadig stod som noget helt specielt. På den ene side fremstår Japan som et højteknologisk land, hvis varer i overflod præger det europæiske marked, på den anden siden har Japan en velbevaret kultur, hvis rødder kan spores tusinde af år tilbage, de gamle skikke, japanske haver, templer og æresbegreber som stadig sidder dybt forankret i dagens japaner. Det er disse kontraster, der gjorde, at vi endnu engang fyldte rygsækken med tøj, litteratur og forventningens glæde for at gense den opad gående sols rige – Japan!
Formål:
At sætte begreber på Japan som turistdestination, og hente ny inspiration til fremtidige produkter. Derudover tage billeder til brochureproduktion og foredrag, samt undersøge hotelstandarden, beskrive denne og evt. lave hotelaftaler. Rapporten vil ikke være en slavisk dag-for-dag beskrivelse, men en beskrivelse i hovedtræk med vægt på iagttagelser, der kan være til nytte for denne individuelle rejsende.
Rejsen:
Vi fløj med Thai Airways via Bangkok til Narita (Tokyo). En god forbindelse med min ventetid i Bangkok både ud og hjem og med mulighed for stop i Bangkok.
Ankomst:
Immigrationen fungerer optimalt i Japan, hurtig og venlig betjening, og man fornemmer straks, at japanerne har tænkt på alt. Der kræves ikke visum ved indrejse til Japan.
TIPS: Vi anbefaler altid at booke de første nætter i Tokyo, det kan være meget svært at få hotel ved ankomst (modsat eksempelvis Thailand), specielt hvis man ankommer sent til Tokyo, kan det at skaffe logi være næsten umuligt!
Transport til byen:
Der kører tog til Tokyo centrum og turen varer 1 time og 15 min og koster 1.350 yen. Det kan som førstegangsbesøgende være svært at overskue undergrundssystemet i Tokyo, da instruktionen for udenlandske gæster ikke er den bedste, men efter 1-2 dage i Tokyo bruger man systemet som en vaskeægte ”japser”.
TIPS: er man i tvivl om prisen på en ønsket station i Tokyo, så køb den billigste billet, man kan ved udgangen på alle stationer putte sin billet i en automat, som fortæller, hvor meget ekstra man skal betale.
Transport i byerne:
Undergrund – hurtig og billigt! Til fods – langsomt og gratis!
Japanske byer er nemme at finde rundt i. Mange af byerne er delt op efter amerikansk opskrift, hvor gaderne ligger parallelt.
Taxi: Dyr transport, men en sjov oplevelse. Alle sæderne er betrukket med fint hæklet nakkestøtter, chaufførerne er pænt klædt på, og så åbner dørene automatisk, når man skal ind i taxaen – japanerne elsker små teknologiske opfindelser, der kan udføre menneskelige funktioner!!
Transport mellem byerne:
Det bedste og billigste måde at opleve Japan på er med tog. Det er vigtigt at bestille et Rail pass hjemmefra, da denne skal bestilles uden for Japan. Prisen er små dkk 3.000,- for 1 uge, men dette er hurtigt tjent ind i forhold til, hvis man køber sin transport lokalt. Passet kan bestilles hos Net-Service, som har specialiseret sig i Japan. Jernbanenettet er meget udbredt i Japan, og der er hyppige afgange mellem alle byer. Shinkansen, det berømte japanske hastighedstog, tilbagelægger lange strækninger på kort tid. Modsat andre lande i østen, kan du stille dit ur efter den japanske togdrift, vi oplevede ikke én gang, at togene ikke kørte på det minuttal, der var angivet i fartplanen.
Bus: lokalt kommer man ikke uden om bustransport, der ligesom alt andet i Japan fungerer optimalt. Modsat Danmark betaler man først, når man står af bussen. På et display, kan man se hvilke zoner man kører i, og når man skal af, kigger man på antal kørte zoner og lægger det rigtige antal penge i chaufførens betalingsautomat.
Indkvartering:
Indkvartering er dyr i Japan, selv for budget/business hoteller ligger overnatningsprisen på ca. Dkk 1.000,- i døgnet. For denne pris får man et værelse, der er rent, pænt og med eget bad og toilet. Der må ikke forventes den store charme og atmosfære på disse hoteller.
Vil du have en autentisk japansk oplevelse, anbefaler vi, at du overnatter på såkaldte Ryokans, som er japans svar på et engelsk Bed & Breakfast. Standarden på Ryokans er enkelt og prisen kan alt efter beliggenhed sagtens snige sig op på ca. Dkk 600-1000 for et dobbeltværelse. I modsætning til hotellerne får du på Ryokans den ægte autentiske og japanske oplevelse.