Skal man have en sovepose med på en tur igennem Indien, Nepal, Thailand, Bali, Australien og New Zealand? Det er en tur, hvor der er stor forskel på klimaet i de forskellige lande. Vi har talt med Spejder Sport, Wolf Camp, Outnorth og Friluftsland og har fået deres råd og vejledning.
Outnorth
Til soveposevalget i varme lande skal man selvfølgelig ikke have den tykkeste, men gå efter en forårs- og sommersovepose til rejsen. Jeg kan også anbefale, at I kikker på tilbehør til soveposer så som myggenet og silkelagner til soveposen. Silkelagen er noget at det bedste, man kan have som tilbehør i sin sovepose. Silkets glatte struktur gør, at man let kan vende sig om i soveposen om natten, uden at hele soveposen følger med rundt, og silkets egenskaber gør, at man kan holde varmen, når det er koldt, og være kølig, når det er varmt – det er også godt at tænke på.
Outnorth.dk er ikke kommet med nogle direkte anbefalinger til specifike soveposer, men fra dem kommer en række råd om, hvad du skal tænke på, inden du køber en sovepose, og som vi har valgt at linke til http://www.outnorth.se/guider/valj-ratt-sovsack/
Spejder sport
Troels fra Spejder Sport kommer med flere forskellige forslag til turen.
Den lækre sommerpose:
Alpine anbefales temperaturmæssigt til 3-sæsoners brug – og den er dermed en sovepose, du kan anvende fra det tidlige forår til langt ud på efteråret. Soveposen kan bruges meget allround fra lette alpine bestigninger over spejderture til kajakbrug i den svenske skærgård eller langs de danske kyster.
Til NZ/Nepal (den lækre):
Med Alpine demonstrerer Mammut Ajungilak endnu engang, at de er blandt verdens førende producenter af fibersoveposer. Den ny udviklede MTI 14 fiber, og er den første kunstfiber, der for alvor kan udfordre dun i forhold til isolation / vægt og i kombination med det super lette lightTX ydermateriale har Ajungilak med Alpine skabt en ekstremt let fibersovepose, der er et reelt alternativ til dunsoveposer.
Til troperne:
Vores lagenposer fra Sea To Summit er lavet i 100 % ripstop silke, som har den lækre detalje, at der er strækbare paneler i siderne, så posen er endnu mere komfortabel. Der er ikke noget bedre end at kravle ned i en silkepose, som er super behagelig, men den er også let og fylder ikke ret meget! Desuden forøges levetiden på din sovepose betydeligt, da silkeposen tager både slid og lugt – og så er den noget lettere at vaske end soveposen.
Det fornuftige valg:
Kompakt 3 er en 3-sæsoners sovepose med en pakvolumen på 8 ltr. og en samlet vægt under 1600 gram. Dette gør Kompakt 3 til et oplagt bud på en sovepose, der bruges fra det tidlige forår til langt ud på efteråret, uanset om du skal i fjeldet, på spejdertur eller vil have en slidstærk og kompakt pose til din kajaktur langs de danske kyster.
Wolf Camper
Mads Horshauge fra Wolf Camper: “Med hensyn til sovepose er det lidt mere vanskeligt at være entydig – dog vil jeg pege på vores sovepose model Ranger til kr. 699,- Ranger er en sommersovepose, fyldt med bløde og vamsede Thermolite fibre. De giver en optimal isolering i forhold til tykkelse og kan komprimeres utrolig meget. En klokkeklar fordel når pakkepladsen er minimal. Ranger vejer kun 1100 g. Ranger er jo som tidligere nævnt en sommersovepose, og hvis der er noget af turen, som kommer til at foregå i højden (ex. Nepal) eller i ørkenen (Australien – KOLDT om natten!), er der formentlig behov for en varmere pose. Enten kan man vælge en Pioneer (1650 g. – kr. 999,-), som er beregnet til væsentlig lavere temperaturer, eller man kan kombinere den førnævnte Ranger med vore nye Two-face liner. Two-face liner er en ny type lagenpose/superlet sovepose, som enten bruges som sovepose under meget varme forhold, eller som bruges som lagenpose for at gøre en sovepose varmere. Two-face liner kan vendes, således at man enten har lækker vamset fleece ind mod kroppen eller kølig svedtransporterende Tactel. Two face liner vejer 778 g. og koster kr. 499,-“
Friluftsland
Fra Jakob og Claus hos Friluftsland kommer følgende råd: “Soveposen er som rygsækken ligeledes en nødvendig og vigtig ting til den lange rejse. En ting, som også skal passe til de aktiviteter, du vil lave, men bestemt også til alle de fantastiske steder og lande du vil besøge.
Her er det igen en god idé at tænke på det lette og kompakte ind i planlægningen. Soveposen skal jo bruges på de mange dage, hvor du ikke lige sover på hotel – dem kommer der nok rigtig mange af. Om det bliver på Hostel, vandrerhjem, høloft, telt eller på stranden, er det lidt vigtig, at soveposen giver dig en god nats søvn.
Vi kan sådan lidt hårdt dele behovet/soveposerne op i to:
1) Soveposen til ”de varme lande” eller til de steder, hvor solen og de varme nætter er længst. Her vil en ultra let og kompakt pose være det optimale. Disse modeller fylder næsten intet – så lidt, at det nogle gange er svært at finde den! Herunder finder du to gode bud.
Marmot Nanowave 55 S12
Sea to Summit Spark Series – SpI
2) Soveposen til ”hele verden” og alt det, der ligger derimellem. Har man brug for en pose, som kan dække de mange behov, som en verden af spændende aktiviteter kan kræve. En trekkingtur i Nepal, en raftingtur i New Zealand og til alle de dage, som ikke lige er planlagt. Herunder finder du tre gode bud.
The North Face Gold Kazoo
Western Mountaineering Apache MF
Fjällräven Sarek 3 Seasons Sleeping Bag ”
Foto: Spejder Sport, Wolf Camp, Outnorth og Friluftsland