Rigtigt mange rejsende frygter at få malaria eller dengue-feber på deres rejser. Begge er meget farlige sygdomme og derfor skal man også beskytte sig bedst muligt.
- Men hvor og hvordan finder den bedste myggespray?
- Er myggespray med midlet DEET giftigt?
- Hvordan undgår man at blive stukket?
- Hvad siger vores brugere om myggespray?
Spørgsmål om myg og myggespray er hyppige i vores forum og i denne artikel samler jeg op på, hvad der er blevet sagt i forummet, hvad sundhedseksperterne siger og krydret med mine egne erfaringer.
Vores brugere foretrækker myggespray med DEET
Kigger man på brugerne i vores forum er der ingen tvivl om, at det er myggespray med stoffet DEET, som virker bedst. Ofte er det faktisk det eneste myggemiddel der virker.
Det er også min egen erfaring. Jeg sørger altid for at købe myggespray med DEET, når jeg kommer til et nyt rejsemål.
DEET er ikke farligt
Når jeg har sprayet mig selv med DEET har jeg ofte tænkt på, om det er farligt. Myggemidler med DEET lugter kraftigt, og det kan godt virke ganske giftigt.
Det er det bare ikke, og det er ikke noget jeg finder på. Nyhedsavisen talte i 2008 med Ib Bygbjerg, der er ekspert i tropesygdomme ved Københavns Universitet. Han siger blandt andet:
“Det er ikke spor farligt, og det er mere effektivt end noget andet.” og “Det kan undre lidt, at man kan købe det i Sverige, som er kendt for at være mere forsigtig end Danmark”.
Som alle andre kemiske produkter skal man bruge myggespray med måde. Hold sprayen væk fra huden, lad være med at sprøjte i ansigtet og på sår.
Som udgangspunkt bør man dog aldrig bruge myggebalsam eller myggespray på små børn.
Myggemidler med DEET kan købes i vores nabolande eller på langt de fleste rejsemål.
Sådan undgår du at blive stukket
Den bedste måde at undgå at blive udsat for tropesygdomme på er ved ikke at blive stukket, og du kan forberede dig på mange andre måder end ved hjælp af myggespray.
Sov under myggenet eller med Aircondition
Myggene vil elske at stikker dig medens du sover. Myg bryder sig ikke om aircon, og holder dig rolige, når den er tændt. Sover du med myggenet, så undgå din krop kommer i kontakt med myggenettet, så stikker myggene bare igennem. Tjek at der ingen myg er indenfor myggenettet inden du falder i søvn. Tjek om der er huller i myggenettet inden du siger ja til hotelværelset, er der huller i myggenettet, så spray myggespray med DEET på hullet.
Tag tøj på der dækker det meste af kroppen
Hvis du tager lange bukser og en langærmet trøje på kan myggene som udgangspunkt ikke stikke dig, nogen stikker bare igennem tøjet. Men på denne måde kan du spraye på tøjet og undgå for megen spray på din hud. Undgå tøj i klare farver på tøjet og brug i stedet khaki, beige eller lignende.
Brug myggespray med DEET
HUSK dog at spraye på alle de steder, hvor der stadig er bar hud. Typisk ankler, nakke og hænder. Nogle kilder siger, at man skal spray ny myggespray på hver tredje time.
Undgå stillestående vand og områder med bevoksning
Myg elsker natur og stillestående vand. Hvis du kan, så undgå disse områder, hvor der med stor sandsynlighed vil være flere myg.
Skumringen er myggenes vampyrtime, men de stikker altid
De fleste myg stikker mest ved skumringstid, som er sen eftermiddag og nogle timer frem. Her skal du passe ekstra på. Malariamyggen stikker fra solnedgang til solopgang. Husk dog også at beskytte dig om dagen, hvor for eksempel Denguemyggen også stikker.
Gå i bad, men undgå at bruge parfume
Myg tiltrækkes af kropsdufte og sved, hvis du går i bad lige inden skumringen undgår du at dufte som en myggenet. Dette er dog kun gældende, hvis du lader være med at bruge parfume. Parfume tiltrækker nemlig også myg (gælder også parfumeret sæbe). Luk altid døren mellem dit badeværelse og hotelværelse, da myg ofte kommer ind i hotelværelserne denne vej.
Pas også på i storbyerne
Bare fordi du er i en storby kan du godt blive stukket. Denguefeber-myggen stortrives i storbyer, da den kan udklækkes i vandbeholdere, vandpytter og andre lignende steder.
Elsk din gekko
Har du en gekko eller flere på dit værelse, så elsk dem din nærmeste. Gekkoer er lykkedyr i flere områder af Asien, og så spiser de masser af myg.
Husk malariapillerne
Det er torskedumt ikke at tage malariapiller, hvis du tager til et område, hvor der er malaria. Malaria kan være dødelig den risiko er simpelthen ikke værd at løbe. Bivirkningerne ved malariapiller er forholdsvis små i forhold til den risiko, som du løbe. Kontakt altid din læge inden afrejse til troperne.
Søg læge, hvis du får symptomer på Malaria eller Denguefeber
Det er næsten umuligt at undgå at blive stukket på en rejse. Heldigvis er der kun forholdsvis få rejsende, der hvert år bliver smittet med Malaria eller Denguefeber. Skulle du få nogle af symptomerne (kig på linksene nedenfor), så skal du søge læge omgående. Begge sygdomme kan være dødelige, så det er ikke for sjov.
Læs mere om Malaria forebyggelse og behandling her
Læs mere om Dengue feber forebyggelse og behandling her
Læs god artikel på Politiken om tropesygdomme
Hvad siger vores brugere om myggespray?
Den mest populære tråd om myggespray i vores forum lyder således
Anonym:
Hejsa er der nogle der kan anbefale en myggespray der ikke er giftig, men som virker???
Samt andre gode råd om hvordan man holder myggene på afstand?
Susanne2690
Nu ved jeg ikke hvor du skal hen men hvis du skal langt væk vil jeg anbefale dig at købe en med fra DK da myggene i fx Sydamerika er ved at blive immune overfor dem de sælger i de lande men det er de ikke for de danske.
Langærmet bluse og lange bukser (ikke sort/mørkt lokker myggene til) hvis du skal i junglen.
Og hvis du så skulle blive angrebet så skær en grape/lime/citron ud og smør det på myggestikkene så går de hurtige væk og klør ikke så meget!
Anonym
Min erfaring er det stik modsatte – myggespray fra DK er slet ikke kraftigt nok.
Sydpå, hvor de ikke har så skrappe regler som herhjemme kan du købe myggespray med stoffet DEET. Det virker.
Det bedste er dog at følge Susanne2690 og stoppe det på andre måder. Gå med lange ærmer / bukser aften og skumring.
Jeg plejer bare at bruge myggespray om fødder (i sandalerne) og ellers gå i fornuftigt tøj.
Anonym
Jeg bor i Mellemamerika, og her kan man købe både Autan (som også fås i Danmark) og OFF (med DEET). Jeg var på et tidspunkt løbet tør for OFF og kunne ikke finde andet end Autan – sikken et helvede med alle de myggestik, jeg pludselig fik.
Jeg har aldrig hørt om myg, der skulle være blevet imune over for DEET, hverken i Asien eller i Latinamerika.
Men det er en langt bedre idé at beskytte sig med tøj (lyse farver), da myggespray uanset type ikke ligefrem er et helsemiddel.
Anonym
Der er umiddelbart ingen tegn på skader pga DEET ved kort tids brug. Hvis du skal til Afrika eller andet højrisiko malariaområde anbefales minimum 15 % DEET.
I malariaområder vil jeg anbefale at du desuden imprægnerer dit tøj med permethrin (hvilket også bruges i luseshampoo!!!)
Anonym
Super gode råd. Jeg står selv og skal til Cambodia og Vietnam her fra d. 15. juli. Men sig mig engang…går folk rundt i lange ærmer og bukser hele dagen, eller er det kun omkring sol op og ned gang ? For det kan da ikke være til at holde ud hvis man ikke kan have shorts, tshirts, toppe på….
Jeg regner med at købe spray med DEET når jeg kommer derned, men hvad havde I med/brugte indtil i fik DEET købt?
Peter Jensen
Vi rejser til Thailand 2 mdr. hvert år og har haft store problemer med myg. Min datter blev som 3 årig indlagt på hospitalet i Huahin med store betændte sår over hele kroppen på størrelse med en 5 krone. Vi har prøvet masser af forskellige midler også de lokale med DEET, og umiddelbart er det dem med DEET der virker. Da vores datter ikke var så gammel har vi været i tvivl om DEET er farligt og har derfor de sidste par gange bruget et produkt som en veninde har købt til os i Tyskland. Det er økologisk og hedder Effitan. Det er ikke så nemt at finde her i landet, jeg har kun kunne finde producentens hjemmeside.
En anden ting som har haft en gavnlig virkning er at spise masser af b vitaminer. Vi har gerne startet med at spise dem 1 mdr. før afrejse. Jeg ved ikke hvorfor b vitaminer virker, men jeg har hørt at myggene syntes vi smager grimt når vi er proppet med dem:-)
Adrian og Rasmus
Hey vi er 2 friske drenge der skal til Vietnam snart, vi vil gerne komplimentere de super gode råd. igen mange tak for alle svarende, det er virkelig noget godt stof.. ”Fed tekst” jeg vil anbefale den klassiske JunglaOlie, af svensk mærke? Myggene i de tropiske egne kan dermed også holdes væk, hvis man bruger det mygge kropsdragt fra Gregory. En lokal har udtalt at hvis man fylder en colaflaske med pis og lader den stå i solen ved siden af én, vil stanken af dit pis i kog holde myggene væk. Hvis der er nogle andre der skal til Vietnam inden for den næste måned vil vi gerne mødes og drikke cafe og lidt mere 🙂
Den bedste myggespray i Thailand, Asien er 1 stk. stærk B-vitamin som der er fortyndet op med Vand i en pumpe spray Eller i et badekar Som der også bør benyttes med varmt vand når man er blevet stukket af myg Held og Lykke God Ferie
Der findes kun 2 myggemidler der virker, og det er spray med DEET eller citron-eukalyptus. DEET er bedst, men det andet virker.
Husråd og tåbelige ideer med at komme lugte grimt med B vitamin, hvidløg og lignende er overtro hos tåbelige mennesker, som er dem der får Zika, Dengue og malaria på rejsen i troperne.
Er der nogen der kan fortælle mig om risikoen for malaria i Khao Lak er så stor så jeg bør tage piller??
Vi rejser den 26. jan og skal være væk i 2 uger